понедељак, 20. април 2015.

AC Zymes~Acidofilne bakterije za zdravu crijevnu floru

AC Zymes (100 kaps.)
-----------------------------------------
Acidofilne bakterije za zdravu crijevnu floru
Prirodni probiotici s 2 milijarde aktivnih crijevnih bakterija Lactobacillus acidophilus u jednoj kapsuli. Smanjuju razinu toksina u crijevima osiguravajući zdravu crijevnu floru koja je preduvjet sveukupnog zdravlja organizma. Acidofilus sa psiliumom ima dodatno djelovanje zbog prisustva ljuski sjemenki psiliuma, koje zbog velike sposobnosti bubrenja i vezanja crijevnih toksina dodatno pomažu pri čišćenju crijeva.
Blagotvorno djelovanje bakterije Lactobacillus acidophilus krije se u činjenici da proizvodi mliječnu kiselinu, čime sprečava širenje štetnih crijevnih bakterija, a stvaranjem enzima potpomaže procese varenja i iskorištavanja hranjivih tvari. Zahvaljujući još jednoj pozitivnoj osobini acidofilusa, a to je da sintetizira antibiotik kolicin, u njegovoj se neposrednoj i daljnjoj mikrookolini razvijaju uvjeti koji su izrazito nepovoljni za obitavanje raznih uzročnika bolesti, poput mikrokoka, klostridija, nekih koli bakterija i gljivica. Ovaj je antibiotik, u nekim blažim oblicima crijevnih infekcija, dovoljno učinkovit protiv uzročnika infekcija, pa je u tim slučajevima liječenje antibioticima nepotrebno.
Acidophilus pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi, sudjeluje u procesu prerade i asimilacije mliječnog šećera (laktoze), proteina, masti i aminokiselina iz mlijeka. Ima određenu ulogu i u procesu sinteze vitamina B-kompleksa. Antibiotici koje uzimamo u obliku tableta ili kapsula uništavaju crijevnu floru i na taj način često dovode do poremećaja njezine ravnoteže. To rezultira bujanjem nekih kvasnih gljivica, poput Candide albicans, koja često izaziva proljev, zatvor ili neke druge smetnje u radu probavnih organa, kao i različite gljivične promjene na plućima, ustima, rukama, nogama, između prstiju, ispod noktiju i u vaginalnoj sluznici. Kao povoljan sporedni učinak acidophilusa treba spomenuti i sprečavanje neugodnog zadaha iz usta, koji je čest pratilac dispepsija uslijed poremećaja crijevne flore, kao i pozitivno djelovanje kod rješavanja akni i drugih kožnih poremećaja.
U posljednjih desetak godina znatno se povećala učestalost alergijskih reakcija na hranu. Razlog je tome sve više novih namirnica, kao i činjenica da sve više jedemo industrijski obrađenu hranu. Istraživanja pokazuju obećavajući napredak u rješavanju ovih alergija primjenom acidofilnih bakterija i drugih probiotika.
PAŽNJA!
Kod dispeptičnog proljeva dovoljno je uzimanje acidophilusa tijekom 5-6 dana, kako bi došlo do normalizacije crijevne flore. Kod gljivičnih infekcija dubljih slojeva tkiva (u dermatologiji i ginekologiji) uz lokalno liječenje, nakon prestanka lokalnog tretmana, još nekoliko mjeseci treba primjenjivati dozu održavanja acidophilusa, odnosno uzimati 1-2 kapsule dnevno.
AC-Zymes
Sastav jedne kapsule:
Aktivni Lactobacillus acidophilus 2 milijarde
˙
Doziranje:
1 kapsula dnevno ili prema preporuci liječnika.
˙
Pakiranje: 100 kapsula
skajp: nine.boljkovac
Obaveštenja i poruđžbine: tel.+381(0)637671068 e-mail nine.boljkovac54@gmail.com
https://www.facebook.com/calivita.ninoslav
Moj kodni broj:
KODNI BROJ 3815001713

недеља, 15. март 2015.

Strong Bones Plus – od sada sa K₂ vitaminom (Strong Bones Plus dopunjen sa vitaminom K 2)

 CaliVita kontinuirano održava korak sa najnovijim tehnološkim razvojem i naučnim otkrićima. Slično kao i u slučaju istraživanja koja su vršena za vitamin D, u zadnje vreme i vitamin K postaje sve aktuelniji, pošto se otkriva sve više veoma obećavajućih rezultata. U skladu sa tim, kako bi obezbedili najsavremenija i najefikasnija sredstva za podršku očuvanja zdravlja kostiju, naš proizvod Strong Bones Plus će biti dopunjen sa vitaminom K. Strong Bones Plus – od sada sa K₂ vitaminom

U svetlu dobijenih novih rezultata, uloga vitamina K u našem zdravlju je verovatno uporediva sa značajem vitamina D. Ima ulogu u procesima formiranja zglobova i zidova krvnih sudova, ćelijskog rasta i zdravlja kostiju; međutim prvenstveno je poznat po ulozi koju igra u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

 Vitamin K protiv osteoporoze

Koštana gustina dostiže svoj maksimum u dobi od 20-25 godine, kada se zaustavlja rast koštane mase, tako da vredi obratiti pažnju na pravilnu ishranu i primenu odgovarajućih dodataka ishrani zarad očuvanja zdravlja naših kostiju već i tokom mladosti. Prema rezultatima istraživanja, nedovoljni unos vitamina K može povećati gubitak koštane mase, kao i rizik od nastajanja osteoporoze i preloma, dodatni unos vitamina K pomaže formiranje i jačanje kostiju, a pored toga pomaže, da se kalcijum ugra- đuje u kosti, a ne u zid krvnih sudova

. Kompleksna zaštita za zdravlje kostiju

 Nedavno objavljene studije su pokazale, da kada je unos kalcijuma i vitamina D dopunjen sa vitaminom K, rezultira efikasnijem povećanju koštane mase naspram suplementacije bez vitamina K. Jedna druga studija je pokazala, da je u grupi ispitanika koja je primala vitamin K₂, pokazao manji gubitak koštane mase koje nastaje usled starenja, a to je istovremeno imalo i blagotvorno dejstvo na snagu kostiju. To je posebno korisno za žene nakon menopauze, kada je prioritet na održavanju po mogućstvu što višeg nivoa koštane mase. Strong Bones Plus sa dodatim vitaminom K₂, zajedno sa kalcijumom, vitaminom D i magnezijumom može doprineti jačanju koštane gustine (koji je primarni cilj u slu- čaju tretiranja osteoporoze) i pomaže u slučaju gubitka koštane mase usled starosti.

 Šećerna bolest, poremećaji metabolizma i zapaljenja

Pozadina metaboličkog dejstva vitamina K još nije u potpunosti jasno utvrđena, ali nekoliko nezavisnih istraživanja su pokazala, da suplementacija vitamina K povećana osetljivost na insulin i poboljšava regulaciju glikemijskih procesa. Nivo vrednosti indeksa koji pokazuje nivo zapaljenja je takođe bio niži kod onih osoba, koje su uzimale veće količine vitamina K, tako da može da igra ulogu u procesima smanjenja upale.

Onovljeni Strong Bones Plus nudi još kompleksniju zaštitu, pa tako predstavlja idealno rešenje za jačanje i održavanje zdravlja kostiju za sve uzraste.

Pažnja: U slučaju dugotrajnog povećanog unosa kalcijuma, posavetujte se sa svojim lekarom! Osobe koje uzimaju antikoagulantne lekove, treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe proizvoda Strong Bones Plus+ Vitamin K₂!

PURE INULIN~Novi proizvod (uz Inulin protiv sindroma nadraženih creva -IBS)

Od sindroma nadraženih creva u Sjedinjenim Američkim Državama pati oko 45 miliona osoba. Ovo obolenje direktno pogađa i naše članove: prema rezultatima dobijenim putem ankete za nedostatak vitamina, utvrdili smo, da svaka peta osoba pati od neke vrste metaboličkog poremećaja. To je jedno od najčešćih zdravstvenih poremećaja sa kojim se ljudi obraćaju svojim lekarima, ali zbog neprijatnih pratećih simptoma nerado pričaju o tome

Sindrom nadraženih creva (IBS) sam po sebi ne predstavlja teško obolenje, ali bez obzira na to, značajno enihdoprinosi narušavanju kvaliteta života. Pored proliva i zatvora, takođe dovodi do nadimanja, osećaja nelagodnosti u želudcu, mučnine, bolova i grčeva, a pored toga mogu se javiti i dodatni problemi u vidu glavobolja, nesanice i poremećaja sna, kao i problema sa koncentracijom, ukoliko postoji neki zdravstveni poremećaj u crevnom traktu.
 U najuobičajenije metode tretiranja i dalje se koriste sredstva za ublažavanje ili eliminisanje simptoma, poput sredstava poput spazmolitika, lekova protiv dijareje, preparate protiv bolova i nadimanja, lekova koji se koriste za lečenje depresije, a sve je to samo lečenje simptoma. Međutim, bilo bi važno da se izaberu takva rešenja, koja mogu olakšati tegobe na duži vremenski period, i po mogućstvu na blag i što prirodniji način. To je ono što nas je ubedilo da uvede najnoviji proizvod CaliVite, Pure inulin, uz pomoć kojeg možete postići poboljšanje kvaliteta života u Vašim svakodnevnim aktivnostima.

>> Uz inulin protiv IBS

 Inulin je prirodna supstanca, koja pripada porodici prebiotika; to je u vodi rastvorljivo vlakno, koje nijedan od naših digestivnih enzima ne može svariti, tako da do creva stiže u nepromenjenom obliku. Tamo služi kao odličan izvor hranljivih materija za potrebe umnožavanja korisnih bakterija, poput bifidobakterija ili Acidophilusa, a pored toga takođe inhibira i razmnožavanje štetnih bakterija u crevima. Kao rezultat tog procesa, doprinosi ponovnom uspostavljanju narušene ravnoteže crevne flore, i smanjuje formiranje toksičnih materija, tako da može igrati ulogu u prevenciji raka debelog creva. Dobroćudne crevne bakterije ne samo što doprinose održavanju zdravlje sistema za varenje i smanjuju simptome IBS, već takođe podr- žavaju i normalno funkcionisanje imunog sistema.

>> Zašto da odaberete CaliVita Pure Inulin

 < Zato što: • 100% čist inulin bez pomoćnih sredstava, • potiče iz prirodnih izvora, vlakna ekstrahovana iz cikorije, • zbog blago slatkastog ukusa se lako može mešati u namirnice u napitke, • funkcioniše i kao prirodna zamena za šećer (ne povećava nivo šećera u krvi i nije potreban insulin za varenje), • lako i jednostavno se dozira, • prodaje se u ekonomskom pakovanju, sa količinama dovoljnim za 40 dana.

Da li znate šta je inulin?

Da li znate šta je inulin?

Inulin
-----------------------------
Osim za zdravlje sistema za varenje, inulin poboljšava mineralni sadržaj kostiju i gustoću koštane mase te ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu. On je probiotik? Ne, on je prebiotik.

U našim crevima živi oko milion bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da broj dobrih prevladava u odnosu na broj loših bakterija. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu ispomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja „dobre“ bakterije odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utiču pozitivno na celokupno zdravlje organizma.
Do danas, prebiotik kom je u literaturi posvećena najveća pažnja i čija je uloga u očuvanju zdravlja najviše proučavana je inulin.
O inulinu detaljnije
Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljenihidrat, i u različitim količinama prisutan je u preko 36000 biljnih vrsta. Značajne količine inulina nalaze se u jerusalimskoj artičoki, cikoriji, maslačku, luku i belom luku.
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenihhidrata. Razlog tome leži u njegovoj strukturi koju probavni enzimi nisu u mogućnosti sasvim svariti. Zbog toga, inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crevo bez da je metaboliziran i nepromijenjen dospeva u debelo crevo gde podleže potpunoj fermentaciji od strane selektovanih bakterija. Kao produkt anaerobne fermentacije nastaje bakterijska biomasa; gasovi- CO2, CH4, H2; kratkolančane masne kiseline - sirćetna, propionska i butanska kiselina; te mlečna kiselina, a oslobođena energija iznosi svega 1,5 kCal/g
Zbog manje kalorijske vrednosti inulin je u mnogim zemljama našao svoju primenu u obliku zamene za masnoće ili u šećer te u svrhu smanjenja kalorijske vrednosti namirnica poput sladoleda, mlečnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda.
Blagotvorna svojstva inulina
Inulin se pre svega razmatra zbog svog pozitivnog učinka na crevnu mikrofloru. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim  istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema te pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.
Rastući je broj studija čiji rezultati povezuju inulin s poboljšanom bioiskoristivošću i ravnotežom minerala. Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. Ta su saznanja navela naučnike da posmatraju uticaj inulina na gustoću koštane mase. U studiji objavljenoj u časopisu International Dairy Journal adolescenticama je davana ishrana obogaćena s 8 g mešavine inulina i oligofruktoze dnevno. Utvrđena je poboljšana apsorpcija kalcijuma tokom suplementacije, a učinak je bio najizraženiji kod devojaka kod kojih je na početku istraživanja primećena slabija apsorpcija kalcijuma. Nedavno objavljena intervencijska studija koja je trajala jednu godinu, a pratila je stotinu dečaka i devojčica u predpubertetskom uzrastu koji su primali 8 g inulina i oligofruktoze dnevno, pokazala je značajno poboljšanje apsorpcije kalcijuma već nakon 8 nedelja, a učinak poboljšane apsorpcije zadržan je tokom celog intervencijskog perioda. Na kraju studije razultati su pokazali kako dodatak 8 g inulina i oligofruktoze dnevno poboljšavaju mineralni sadržaj kostiju i gustoću koštane mase. Takvi rezultati navode na zaključak da inulin služi i kao važna pomoć u prevenciji nastanka osteoporoze.
Studije sprovedene na životinjama pripisuju inulinu još jedno pozitivno fiziološko svojstvo, a to je modulacija metabolizma lipida što se ogleda u smanjenju povišenog nivoa triglicerida. Smatra se da inulin ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu i da je sličan učinak prisutan i kod ljudi.
Inulin u obogaćenim prehrambenim proizvodima
Svakodnevna ishrana  osigurava i do nekoliko grama inulina organizmu. Prema saznanjima objavljenim u časopisu Journal of Nutrition utvrđeno je da Evropljani konzumiraju prosečno 3 – 11, a Amerikanci 1 – 4 grama inulina dnevno. Rezultati istraživanja otkrili su da unos inulina, čak i u visokim dozama ne uzrokuje mortalitet, morbiditet, trovanje organa, ne ugrožava reproduktivno zdravlje, ne utiče negativno na razvoj niti ima karcinogeno delovanje što širom otvara vrata prehrambenoj industriji da ga zbog povoljnog delovanja doda hrani. Inulin se u prehrambenoj industriji koristi i u svrhu zamene masnoća, u tom slučaju 1 g masti zamenjuje se s otprilike 0,25 g inulina.
Proizvodima koji su usmereni zdravlju organa za varenje, dodaje se otprilike 3 – 8 g inulina te se ističe njegovo bifidogeno delovanje.
U svim zemljama u kojima se koristi, inulin se klasifikuje kao hrana ili sastojak hrane i kao takvog ga evropsko zakonodavstvo smatra sigurnim, a slično je i u SAD-u.
Jedina osnova za ograničen unos veže se uz gastrointestinalnu (ne)toleranciju. Naime, uočeno je da kod nekih osoba, dnevni unos iznad 10 grama inulina može izazvati nadutost, grčeve i proliv. Zbog toga, osetljive osobe treba da pripaze na unos inulina dok osobe koje ne pate od neželjenih smetnji mogu samo profitirati njegovim unosom.

субота, 14. март 2015.

KALCIJUM~Jedan od minerala neophodnih našem organizmu

KALCIJUM

Kalcijum je jedan od minerala neophodnih našem organizmu. On čuva naše kosti, ali je i njegov doprinos celokupnom našem zdravlju nemerljiv. 

Potrebe za kalcijumom 

Količine kalcijuma potrebne ljudskom organizmu zavise od uzrasta i starosti, ali i nekih drugih okolnosti.

Ustanovljeno je da je kalcijuma potrebno:

deci do 3 godine starosti – oko 500 mg dnevno
deci od 4 do 8 godina starosti – oko 800 mg dnevno
deci od 9 do 19 godina – oko 1300 mg dnevno
za odrasle od 19 do 50 godina – oko 1000 mg dnevno
za trudnice i žene koje doje – oko 1300 mg dnevno
za one koji boluju od osteoropoze – oko 1500 mg dnevno

Veoma je važno u mladosti unositi u organizam putem ishrane dovoljne količine kalcijuma, jer će se u suprotnom nedostatak kalcijuma odraziti kroz razne bolesti u kasnijim godinama života.

Po organizam povoljno deluje kombinacija:

kalcijuma, magnezijuma, cinka i vitamin D, zato što oni zajednički deluju, međusobno potpomažući lekovita svojstva.

Kofein u većim količinama smanjuje pozitivno dejstvo kalcijuma na organizam.

Šta "leči" kalcijum i kod kojih tegoba pomaže?

Kalcijum je poznat kao gradivni elemenat za jačanje i čvrstinu kostiju, zuba i noktiju, ali je manje poznato da on deluje veoma pozitivno na nerve, mišiće, organe za varenje, krvotok i metabolizam.

Kalcijum povoljno utiče: u trudnoći, tokom dojenja, u perimenopauzi i menopauzi, ublažava tegobe PMS-a i usporava proces starenja.
Kod sledećih problema, bolesti i tegoba – uloga kalcijuma je nezamenljiva:

akne
alergija
anksioznost
astma
bolne menstruacije
bolovi u mišićima
glavobolja
gojaznost
depresija
konvulzije
neplodnost
nervoza i neraspoloženje
osteoporoza
povišeni krvni pritisak
poremećaji ishrane (gojaznost, gubitak apetita…)
problemi sa kosom
problemi sa libidom
problemi sa organima za varenje
smetnje u rastu dece
stres
hipertireoza

Pored toga, najnovijim istraživanjima ustanovljeno je da kalcijum deluje kao aktivator enzima za razvoj moždanih ćelija, pospešuje provođenje bioelektričnih impulsa kroz telo, ima svoj udeo u zgrušavanju krvi, pospešuje dejstvo lekova, omogućava grčenje mišića i učestvuje u proizvodnji hormona.

U kojim namirnicama ima kalcijuma?
Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše:

mleko (nemasno i punomasno)
mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, sir, kačkavalj, kajmak, maslac, pavlaka, puding, sladoled…)
žitarice, naročito integralne žitarice (pšenica, raž, ovas, soja, heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso…)
južno voće (narandža, kivi, limun, mandarine, banane…)
sokovi i drugi napici (sok od narandže, mleko od soje, sokovi od povrća…)
riba (losos, oslić, skuša, sardine…)
povrće (brokoli, kelj, zelena salata, zeleno povrće, kupus, kineski kupus, spanać, šargarepa, grašak, pasulj, cvekla, krastavac, beli luk, crni luk, patlidžan, dinja, špargla, zeleno lisnato povrće, paradajz…)
koštunjavi plodovi i semenke (orah, kesten, badem, lešnik, susam…)
pečurke (šitake, šampinjoni, vrganji, lisičarke…)
voće (borovnice, malina, kupina, jabuka, smokva, kajsija, grožđe…)
ostale namirnice (čokolada, cimet, rasol, surutka, kopriva, tofu…)


Veoma je važno raznovrsnom i redovnom ishranom obezbediti organizmu svakoga dana potrebne količine kalcijuma.
Potrebne dnevne količine kalcijuma mogu se uneti u organizam pravilnom i uravnoteženom ishranom, ali u nekim fazama života ili kod nekih bolesti kalcijum se može nadoknaditi korišćenjem multivitamniskih napitaka.

ONLINE ~ WEB SHOP

ONLINE REGISTRATION