Današnji način ishrane sadrži veoma male količine
vlakana, uključujući tu i inulin. Većina lekara a
posebno svaki nutricionista će vam sigurno napomenuti
kao jednu od najčešćih grešaka u ishrani
nizak stepen unosa vlakana, jer jedva da postoje
neki delovi našeg organizma, na koji se pravilnim
unosom vlakana ne ostvaruje direktno ili indirektno
pozitivno dejstvo.
> Nastavimo iznutra ka spolja! Vlakna su takvi kompleksni ugljeni hidrati koje enzimi ne mogu razgraditi, i koji služe kao jedinstveni izvor hrane za dobroćudne bakterije koje žive u našim crevima. Ukoliko želimo zdravu crevnu floru, koja može smanjiti rizik od nastajanja određenih malignih obolenja (npr. karcinom debelog creva i rektuma), onda je unos vlakana od iste važnosti, kao na primer svakodnevna dopuna crevne flore sa primenom probiotika. Inulin posebno doprinosi razmnožavanju i metabolizmu bifidobakterija, ali naravno i drugi vrste dobroćudnih bakterija ga mogu koristiti.
>> Zatvor ili proliv (IBS)! Konzumiranje odgovarajuće vrste i količine vlakana (praćeno sa adekvatnim unosom vode) može doprineti regulisanju problema sa stolicom. Kod sindroma nadraženih creva (IBS) često se dešava, da se naizmenično menjaju periodi zatvora i proliva, ovo je česta pojava kod dece i kod starijih osoba. Pošto inulin apsorbuje vodu, time doprinosi uvećavanju volumena stolice, čime je ubrzava i omekšava. A pošto olakšava stolicu, doprinosi smanjivanju rizika od nastajanja hemoroida. Ista sposobnost da poput sunđera upija vodu pomaže u ubla- žavanju neprijatnih simptoma proliva. Proliv nastaje zbog nagomilavanja viška vode u crevima usled nekog određenog uzroka, što dovodi do pojave povećanog pritiska na crevne zidove. Inulin apsorbuje taj višak vode, čime dolazi do “učvršćivnja” stolice, a samim tim i do usporavanja kretanja iste.
>> Radimo iznutra da bi bili bolji spolja Ukoliko želimo zdravu crevnu floru, koja može smanjiti rizik i od nastajanja određenih malignih obolenja kao što su karcinom debelog creva i rektuma, onda je unos vlakana od velike važnosti. Bitna je i svakodnevna dopuna crevne flore sa probioticima. Kao prebiotik Inulin posebno doprinosi razmnožavanju i metabolizmu bifidobakterija, ali naravno i drugi sojevi dobroćudnih bakterija ga koristite u razvoju.
>> Za zdrave kosti Upravo zbog svoje osobine rastvorljivosti u vodi, može biti od pomoći i za zaštitu i očuvanje zdravlja kostiju. Zvuči čudno? Ipak je logično, a isto su potvrdili i rezultati nekoliko nedavno urađenih naučnih studija, gde se pokazalo, da kod osoba kod kojih je ishrana obogaćena inulinom uspevaju da apsorbuju veće količine kalcijuma i magnezijuma iz creva. To je potrvđeno i u slučaju mladih adolescenata, žena nakon menopauze, kao i mlađih muškaraca. Veće količine apsorbovanog kalcijuma su doprinele razvoju veće koštane mase kod adolescenata, kao i usporavanju gubitka koštane mase kasnije, u odraslom dobu. Odgovor na ovaj fenomen je delom u tome, da se iz rastvora sa većim sadržajem vode lakše može apsorbovati kalcijum, a sa druge strane, inulin tokom procesa primene od strane bakterija takođe doprinosi i održavanju pH ravnoteže crevne flore, što dodatno pomaže pravilnu apsorpciju mineralnih materija.
>> Holesterol i šećer u krvi Postizanje i održavanje normalne telesne mase, prevencija i tretiraje kardiovaskularnih obolenja i regulacija metabolizma ugljenih hidrata, svi su međusobno povezani mehanizmi u organizmu, za čije pravilno funkcionisanje su potrebna vlakna, pa tako i inulin suštinski doprinosi njihovom pravilnom radu. Upijanjem vode doprinosi nastajanju osećaja sitosti, zahvaljujući tome unosimo manje namirnica a smanjuje i potrebu za dodatnom energijom, čime se lakše može ostvariti željena umanjena telesna masa. Istovremeno usporava procese apsorpcije ugljenih hidrata, pa tako ne dolazi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi, već samo postepeno - tokom dužeg vremenskog perioda. Blagotvorno utiče ne samo na regulaciju metabolizma ugljenih hidrata kod dijabetičara, već i tokom dijeta za mršavljenje, time što sprečava nastajanje iznenadnih napada gladi uzrokovanih naglim promenama u nivou šećera u krvi. Iako normalna telesna težina i odgovarajući metabolizam ugljenih hidrata u velikoj meri doprinose zaštiti kardiovaskularnog sistema, inulin neposredno deluje i na ovu oblast. Više kliničkih ispitivanja je pokazalo, da inulin može da doprinese smanjenju nivoa LDL holesterola i triglicerida, koji su direktno odgovorni i za razvoj ateroskleroze. Ostvaren je značajan pad u nivoima LDL i ukupnog holesterola, kao i triglicerida kod osoba sa dijabetesom tipa 2 a i kod gojaznih osoba i to već prilikom svakodnevne primene 7-8 g inulina uz odgovarajuću ishranu!
~Zašto da odaberete CaliVita Pure Inulin~
Zato što:
-100% čist inulin bez pomoćnih sredstava
-potiče iz prirodnih izvora,vlakna ekstrahovana iz cikorije
-zbog blago slatkastog ukusa se lako može mešati u namirnice,u napitke
-funkcioniše i kao prirodna zamena za šećer
(ne povećava nivo šećera u krvi i nije potreban insulin za varenje)
-lako i jednostavno se dozira
-prodaje se u ekonomskom pakovanju,sa količinom dovoljnom za 40 dana
Pure Inulin 198,5g
Aktivna supstanca po porciji
(1 čajna kašika=5,8g) : Inulin prah 5,8g
Upotreba
Pomešati 1čajnom kašičicom sa hranom ili napitkom
(maksimalno 3 puta na dan)
> Nastavimo iznutra ka spolja! Vlakna su takvi kompleksni ugljeni hidrati koje enzimi ne mogu razgraditi, i koji služe kao jedinstveni izvor hrane za dobroćudne bakterije koje žive u našim crevima. Ukoliko želimo zdravu crevnu floru, koja može smanjiti rizik od nastajanja određenih malignih obolenja (npr. karcinom debelog creva i rektuma), onda je unos vlakana od iste važnosti, kao na primer svakodnevna dopuna crevne flore sa primenom probiotika. Inulin posebno doprinosi razmnožavanju i metabolizmu bifidobakterija, ali naravno i drugi vrste dobroćudnih bakterija ga mogu koristiti.
>> Zatvor ili proliv (IBS)! Konzumiranje odgovarajuće vrste i količine vlakana (praćeno sa adekvatnim unosom vode) može doprineti regulisanju problema sa stolicom. Kod sindroma nadraženih creva (IBS) često se dešava, da se naizmenično menjaju periodi zatvora i proliva, ovo je česta pojava kod dece i kod starijih osoba. Pošto inulin apsorbuje vodu, time doprinosi uvećavanju volumena stolice, čime je ubrzava i omekšava. A pošto olakšava stolicu, doprinosi smanjivanju rizika od nastajanja hemoroida. Ista sposobnost da poput sunđera upija vodu pomaže u ubla- žavanju neprijatnih simptoma proliva. Proliv nastaje zbog nagomilavanja viška vode u crevima usled nekog određenog uzroka, što dovodi do pojave povećanog pritiska na crevne zidove. Inulin apsorbuje taj višak vode, čime dolazi do “učvršćivnja” stolice, a samim tim i do usporavanja kretanja iste.
>> Radimo iznutra da bi bili bolji spolja Ukoliko želimo zdravu crevnu floru, koja može smanjiti rizik i od nastajanja određenih malignih obolenja kao što su karcinom debelog creva i rektuma, onda je unos vlakana od velike važnosti. Bitna je i svakodnevna dopuna crevne flore sa probioticima. Kao prebiotik Inulin posebno doprinosi razmnožavanju i metabolizmu bifidobakterija, ali naravno i drugi sojevi dobroćudnih bakterija ga koristite u razvoju.
>> Za zdrave kosti Upravo zbog svoje osobine rastvorljivosti u vodi, može biti od pomoći i za zaštitu i očuvanje zdravlja kostiju. Zvuči čudno? Ipak je logično, a isto su potvrdili i rezultati nekoliko nedavno urađenih naučnih studija, gde se pokazalo, da kod osoba kod kojih je ishrana obogaćena inulinom uspevaju da apsorbuju veće količine kalcijuma i magnezijuma iz creva. To je potrvđeno i u slučaju mladih adolescenata, žena nakon menopauze, kao i mlađih muškaraca. Veće količine apsorbovanog kalcijuma su doprinele razvoju veće koštane mase kod adolescenata, kao i usporavanju gubitka koštane mase kasnije, u odraslom dobu. Odgovor na ovaj fenomen je delom u tome, da se iz rastvora sa većim sadržajem vode lakše može apsorbovati kalcijum, a sa druge strane, inulin tokom procesa primene od strane bakterija takođe doprinosi i održavanju pH ravnoteže crevne flore, što dodatno pomaže pravilnu apsorpciju mineralnih materija.
>> Holesterol i šećer u krvi Postizanje i održavanje normalne telesne mase, prevencija i tretiraje kardiovaskularnih obolenja i regulacija metabolizma ugljenih hidrata, svi su međusobno povezani mehanizmi u organizmu, za čije pravilno funkcionisanje su potrebna vlakna, pa tako i inulin suštinski doprinosi njihovom pravilnom radu. Upijanjem vode doprinosi nastajanju osećaja sitosti, zahvaljujući tome unosimo manje namirnica a smanjuje i potrebu za dodatnom energijom, čime se lakše može ostvariti željena umanjena telesna masa. Istovremeno usporava procese apsorpcije ugljenih hidrata, pa tako ne dolazi do naglog povećanja nivoa šećera u krvi, već samo postepeno - tokom dužeg vremenskog perioda. Blagotvorno utiče ne samo na regulaciju metabolizma ugljenih hidrata kod dijabetičara, već i tokom dijeta za mršavljenje, time što sprečava nastajanje iznenadnih napada gladi uzrokovanih naglim promenama u nivou šećera u krvi. Iako normalna telesna težina i odgovarajući metabolizam ugljenih hidrata u velikoj meri doprinose zaštiti kardiovaskularnog sistema, inulin neposredno deluje i na ovu oblast. Više kliničkih ispitivanja je pokazalo, da inulin može da doprinese smanjenju nivoa LDL holesterola i triglicerida, koji su direktno odgovorni i za razvoj ateroskleroze. Ostvaren je značajan pad u nivoima LDL i ukupnog holesterola, kao i triglicerida kod osoba sa dijabetesom tipa 2 a i kod gojaznih osoba i to već prilikom svakodnevne primene 7-8 g inulina uz odgovarajuću ishranu!
~Zašto da odaberete CaliVita Pure Inulin~
Zato što:
-100% čist inulin bez pomoćnih sredstava
-potiče iz prirodnih izvora,vlakna ekstrahovana iz cikorije
-zbog blago slatkastog ukusa se lako može mešati u namirnice,u napitke
-funkcioniše i kao prirodna zamena za šećer
(ne povećava nivo šećera u krvi i nije potreban insulin za varenje)
-lako i jednostavno se dozira
-prodaje se u ekonomskom pakovanju,sa količinom dovoljnom za 40 dana
Pure Inulin 198,5g
Aktivna supstanca po porciji
(1 čajna kašika=5,8g) : Inulin prah 5,8g
Upotreba
Pomešati 1čajnom kašičicom sa hranom ili napitkom
(maksimalno 3 puta na dan)
Нема коментара:
Постави коментар